13 februarie 2011

Hachiko

Ieri ma`m uitat impreuna cu prietena mea la un film care mi s`a parut foarte interesant.Este vorba despre un caine pe nume: Hachi.
Povestea:
Hachi a fost cainele lui Hidesaburo Ueno,profesor universitar.A fost adus in Tokyo de catre acesta.
El isi insotea stapanul in fiecare dimineata pana la gara Shibuya, unde isi lua la revedere pana dupa-amiaza cand profesorul se intorcea spre casa.Il astepta mereu in acelasi loc,in fata garii.Zi de zi,fara sa lipseasca macar o data .Se intalneau in fata garii si apoi plecau spre casa.
Si-a asteptat stapanul zilnic ,pana intr-o zi(mai.1925) cand nu s-a mai intors.Profesorul facuse un atac de cord la universitate,unde murise.
Dupa moartea acestuia,Hachiko a fost dat catre o alta familie.Dar a fugit,reintorcandu-se mereu la vechea lui locuinta.Hachiko a realizat intr-un tarziu ca profesorul nu mai locuieste acolo.Atunci s-a intors in fata garii,unde il astepta zilnic,la aceeasi ora.
Cei ce frecventau zona,il stiau pe Hachiko si pe profesor.Acestia l-au hranit si l-au ingrijit pe parcursul asteptarii lui.
Timp de noua ani si-a asteptat stapanul sa se intoarca in gara.Timp de noua ani,pe ploaie,pe vant,ninsoare sau arsita.Zi de zi,fara oprire,pana la moarte.
Hachiko a murit pe treptele unde isi astepta stapanul.(8 martie.1935).
Osemintele sale sunt pastrate si astazi la Muzeul National de Stiinta din Japonia.
In aprilie 1934,in onoarea lui Hachiko,in statia Shibuya a fost plasata o statuie de bronz.El insusi a fost prezent la dezvelirea acesteia.Statuia a fost reciclata in timpul celui de-al doilea razboi mondial si inlocuita in august 1948.
Dupa cum spuneam,aceasta statuie este un punct de intalnire foarte popular.Si chiar una din gurile de iesire a statiei Shibuya se numeste Hachiko-guchi.


In fiecare an,pe 8 aprilie,devotamentul lui Hachiko este onorat cu o ceremonie solemna de aducere aminte la statia Shibuya.Sute de iubitori de caini vin pentru a ai pastra amintirea vie.

Aceasta poveste m-a impresionat destul de mult,deoarece putini cainii ne sunt asa de fideli incat sa ne astepte pana la sfarsitul vietii.

*Pentru cei interesati,uita`ti aici Traileru de la film:

Un comentariu: